Založ si blog

Príjímam Vašu výzvu pán Kaliňák a otváram verejnú diskusiu

Obvinená dňa 2.11.2012 v ordinácii praktického lekára poskytla úplatok a to mincu nominálnej hodnoty 2€, ktorú si lekár vložil do pravého vrecka plášťa. Podľa § 333 sa za prečin podplácania odsudzuje na trest odňatia slobody vo výmere 9 mesiacov s podmienečným odkladom na 2 roky. Rozsudok bol vynesený len tento rok, takže táto 2€ kauza sa vyšetrovala 2 roky. 

Tak toto to je len jeden zo závážných prípadov, ktoré sa dostali na stôl Špecializovaného súdu v Pezinku. Okrem 2€ úplatku som medzi súdnymi rozhodnutiami našiel ešte niekoľko podobných úplatkov lekárom v sumách 2, 4 alebo 5 € za čo dostali odsúdený podmienečné tresty od 6 do 12 mesiacov. V Českej republike takéto „závažné“ riešia klasický policajti z okresného riaditeľstva, u nás je na to postavený špeciálny tím vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry NaKA a jej proti korupčnej sekcie.

Elitný tím NaKA má okrem vyšetrovania 2€ mince na starosti najväčšie korupčné kauzy na Slovensku, samozrejme aj vrátane stále nedoriešenej Gorily.

Tohto roku napr. tento špeciálny tím prišiel k nám domov na 3 autách spraviť domovú prehliadku po  tom ako som dal na inzertný portál ponuku na predaj môjho hlasu pred prezidentskými voľbami a o pár mesiacov šiel zase vyšetrovať ponúkaný úplatok vo forme mäsa do rómskej osady v Bystranoch na východe Slovenska.

Ja sa teda pýtam: nie je to absurdné a trápne, aby jeden deň elita našich policajtov zatýkala ľudí z mafie a riešila korupciu za milióny Eur a na druhý deň vypočúvala tukabel rómov v osade?

Nedávno som bol na Špecializovanom súde v Banskej Bystrici kde súdili rómskeho vajdu a jeho družku z volebnej korupcie. Na druhý deň v budove Okresného súdu, ktorá je oproti cez cestu vypočúvali niekoľko odsúdených za vraždy v kauze Mikuláša Č. Páni vo vláde, vám sa zdá normálne, aby sa vraždy riešili na Okresnom súde a taká dôchodkyňa čo dá pár € lekárovi putuje pred sudcu Špecializovaného súdu? V koho záujme je, aby špeciálnych policajtov a súdy zaťažovali vyšetrovaním hlúpostí miesto toho aby sa riešili závažné veci? Podľa zistení Transparency International je totiž podobných prípadov kde hodnota úplatku nepresiahla 20€ dokonca skoro polovica všetkých prípadov korupcie na Slovensku. Rečnícka otázka znie: je ľahšie vyšetrovať dôchodkyňu za úplatok 5€, alebo politika za niekoľko tisícový úplatok?

Minister Róbert Kaliňák v auguste pre portál Aktuálne.sk povedal:  „Niekedy to môže vyzerať, že ideme s delom na zajace, keď ten najšpecializovanejší zo všetkých útvarov, musí riešiť aj prípady malej korupcie“ a preto by podľa neho stálo za úvahu, či by sa pre korupciu nemala stanoviť finančná hranica. Keď úplatky do určitej výšky by riešili policajti na krajoch a okresoch. „Menšiu korupciu by určite bez problémov zvládali, veď riešia aj závažnú kriminalitu v iných oblastiach.“ Minister Kaliňák ešte dodáva: „Ak sa ukáže, že nás to oberá o čas a energiu, je to na verejnú diskusiu!!!  K tomuto názoru sa pridáva aj šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, ktorý by odľahčenie svojich ľudí privítal. „Keď sa považujeme za elitný útvar, mali by sme sa venovať tým najzávažnejším formám korupcie,“

Ja by som z vlastnej skúsenosti dodal, že ak by to zákon umožňoval tak namiesto pracného vyšetrovania môjho prípadu vrátane domovej prehliadky a nezákonného odobratia mojich osobných vecí ma stačilo predvolať na najbližší útvar PZ kde by som po priznaní sa k uverejneniu inzerátu dostal blokovú pokutu za prečin volebnej korupcie a prípad by bol ukončený do 24 hodín. Miesto toho naši elitní policajti dokázali vyšetrovanie tejto závažnej kauzy natiahnuť na rekordných 10 mesiacov.

V najbližších dňoch túto výzvu na diskusiu zašlem aj ministrovi vnútra JUDr. Róbertovi Kaliňákovi ale aj JUDr. Tomášovi Borecovi, kedže bude treba určité právne úpravy aj na ministerstve spravodlivosti.

Môj prípad v médiách: TV Markíza  TV JOJ  Plus7dní  Aktuálne.sk

Sebareflexia: uznávam, som hlupák . ..

22.03.2023

Musím si priznať, že som sa ako väčšina z vás dal nachytať. V dnešnej dobe rýchlych a často neoverených správ a zároveň množstva kadejakých zdrojov som príliš veľa času venoval zbytočnostiam. Hľadal som pravdu, kto reálne začal konflikt na Ukrajine a dostal som sa v pátraní už do čias ZSSR. Keď som chcel zistiť, či bombardovanie Srbska bol dobrý nápad, hľadaním [...]

Vyhrážal sa Ficovi, muža z KE zavreli za mreže!

03.03.2023

Na nedávnom mediálnom výbore Blaha nehovoril pravdu – nie všetky vyhrážky Ficovi ostali nepovšimnuté. Pred pár rokmi opitý Jozef Dvorožňák z Košíc (2,7 promile) zavolal na číslo 158, že „Prosím vás pekne, chcem zastreliť Fica. Môžete ma zavrieť. Za to, čo dneska prehlásil, ten hajzel!“. Po príchode policajtov netajil ani svoj názor na celú politickú [...]

Dezorientovaní voliči SMERu neveria médiám

01.03.2023

Stále som sa divím kde berie Róbert Fico tú podporu od občanov. Včera mi však vyskočil na sociálnych sieťach zaujímavý príspevok o tom ako fanúšikovia strany SMER a obdivovatelia bývalého podpredsedu strany Pavla Pašku ešte aj pár rokov po jeho smrti mu veselo gratulujú na jeho verejnom profile na Facebooku a posielajú mu kytice a želajú veľa zdravia. Pavol Paška by mal [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.