Môžu sa na Facebooku strieľať Rómovia?

11. decembra 2014, winnetou, Nezaradené

Na spoločensko – vednom seminári o etike na Veliteľstve vzdušných síl vo Zvolene ešte v roku 2001 sa prednáška o menšinách zvrhla na diskusiu o Rómoch, do ktorej sa zapojili aj dvaja vojenský dôstojníci. Hlavný svedok, syn poradcu ministra vnútra a prezidenta rómskeho parlamentu Michal Fízik, tvrdí, že podplukovník Pavol P. na adresu Rómov povedal: „Deväťdesiatsedem percent Rómov je neprispôsobivých, tri percentá sú prispôsobiví, aj tak ich treba postrieľať.“ Jeho kolega major Peter M. asi pred stovkou vojakov dodal, že „Rómovia nie sú ľudia a treba ich postrieľať“. Na seminári mali tiež padnúť slová o rezerváciách či zvolaniach Cigáni do plynu!  Obvodový vojenský súd v Banskej Bystrici ich oboch odsúdil za hanobenie rasy na peňažný trest 5-tisíc korún (150 €). Podplukovník a major slovenskej armády sa proti rozsudku na mieste odvolali. (zdroj sme.sk)

Prípad bývalej moderátorky STV Kristíny Kormúthovej pozná snáď každý. Výrok o nedonosenom, smradľavom cigánovi, ktorý vám kradne odkvapovú rýnu s otázkou prečo „toto“ nemôžme my poľovníci strieľať podobne ako škodnú zavesila na svoj Facebook za čo dostala vyhadzov z televízie a trestné stíhanie za hanobenie národa, rasy či presvedčenia. Vyšetrovateľ neskôr postúpil predmetnú trestnú vec ako priestupok na Odbor železničnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave, kde bude vec riešená v priestupkovom konaní.

Advokát Slavomír Slávik pre denník Nový čas povedal, že prípad Kormúthová nie je takým závažným spôsobom konania, ktorý si vyžaduje trestnoprávnu represiu a dané konanie skôr napĺňa znaky priestupku extrémizmu, resp. priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. S uvedeným názorom sa stotožnil aj ďalší advokát Mojmír Plavec, ktorý tiež nepovažuje status, aj keď nevhodný a rasistický, za trestný čin. 

Dva prípady a dva dosť odlišné prístupy a aj tresty. Ak vás zarazilo prečo status moderátorky nakoniec rieši železničná polícia, tak ide o odľahčenie práce bežných policajtov kedy priestupky extrémizmu riešia železniční policajti. Na druhej strane úplatok 2€, ktorý dá dôchodkyňa lekárovi zase riešia elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry. Vitajte na Slovensku.