Ďalší 5 € úplatok pre lekára. Podplácal 80 ročný dôchodca!

17. februára 2015, winnetou, Nezaradené

Dnes v Banskej Bystrici Špecializovaný trestný súd odsúdil 80-ročného dôchodcu Jozefa G. z Plaveča za 5 € úplatok lekárovi. Psychiatrický pacient Jozef dostal 6 mesiacov s podmienečným odkladom na 1 rok. Usvedčili ho aj policajné nahrávky z ambulancie lekára.

Podobný rozsudok vyniesol súd aj v novembri minulého roku, kedy Božene S. za podplatenie nitrianskeho lekára 5 € bankovkou vymeral 6 mesačnú podmienku. V roku 2012 súd dokonca odsúdil inú pacientku za historicky najmenší úplatok 2 € na 9 mesiacov podmienečne, pričom vyšetrovanie tohto prípadu trvalo až 2 roky. A na záver ešte spomeniem môj prípad, ktorý už čaká na tomto súde len  na dátum pojednávania za žiadanie úplatku pri predaji volebného hlasu cez inzertný portál Bazoš.

Je naozaj rozumné, aby sa kauzy úplatkov za 2 či 5 € riešili na Špecializovanom súde? Špecializovaný súd má totiž riešiť najväčšie kauzy na Slovensku čo sa týka korupcie a organizovaného zločinu. Tento týždeň okrem 80-ročného dôchodcu s jeho 5 € úplatkom napr. súdia ľudí z mafiánskych zoznamov a napr. včera Mikuláša Varehu za miliónové podvody. Je až komické, že kým úplatok lekárovi patrí pod rozhodovanie súdu špeciálneho tak taká bežná vražda patrí súd okresný alebo krajský. To však nie je všetko. Okrem Špecializovaného súdu totižto týchto veľkých „korupčných“ kriminálnikov kde zaradili aj mňa majú na starosti elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry z protikorupčnej jednotky a rovnako Úrad špeciálnej prokuratúry. Ak zabijete človeka, príp. aj dvoch vtedy vyfasujete iba tkz. 2 triedu teda obyčajného vyšetrovateľa a obyčajného prokurátora. Zábavné však?

Pozrime sa na to aj z ekonomickej stránky. Úplatok 5 € na jednej strane a náklady na vyšetrovanie, výjazdy policajtov, príprava súdnych rozhodnutí a samotný súdny proces na strane druhej. Je to vôbec efektívne, aby sa tým toľko ľudí zaoberalo? V prípade dôchodcu Jozefa bol dokonca jeho prípad na súde už spolu trikrát vrátane odvolania na Najvyšší súd. Hlavne, že vo štvrtok je vyhlásený štrajk zamestnancov súdov pre nízke mzdy. No a tu sa pokojne rozhadzujú peniaze za vyšetrovanie hlúpostí, ktoré by mohli byť uzavreté ako priestupky a ohodnotené napr. peňažnou pokutou. To by sme však asi nemohli byť na Slovensku. Zamyslite sa nad tým trochu páni politici.

PS: Iba samotné vyhotovenie fotokópie policajného spisu prípadu podplácania s 5 € úplatkom stojí tento štát cca 20 € !!!

PS 2: Lekár, ktorý úplatok prijal má súd 17.3.2015 o 9:00 v Pezinku, sám som zvedavý na trest