Za úplatky lekárom iba podmienka, inšpektorom basa natvrdo!

9. apríla 2015, winnetou, Nezaradené

Za úplatky na Slovensku dodnes neskončil za mrežami žiaden lekár. Ani v prípade kardiochirurga Fischera za prijatie zatiaľ rekordného úplatku vo výške 3.000€ to nedopadne inak. Inštitút dohody o vine a treste totiž garantuje každému, kto sa k činu prizná dobrovoľne oveľa miernejší trest. Každý prokurátor túto možnosť víta, pretože sa tak zabráni ďalším ťahaniciam po súdoch a ako sa vraví: lepší vrabec v podmienke ako holub s dobrým právnikom na streche.  Lekár je pre spoločnosť veľmi dôležitá profesia. Lekári nám pomáhajú, liečia ľudí a bolo by naozaj nedôstojné, aby sme chceli trestať tak prirodzenú vec akou je korupcia v zdravotníctve. Preto doteraz všetci lekári dostali iba podmienečné tresty odňatia slobody a tým druhú šancu do života. Ak by však súdy občas niekoho za korupciu nezatvorili do basy, mohlo by to vážne naštrbiť dôveru občanov v spravodlivosť! Raz za čas teda treba vybrať nejaké obetné baránky a riadne im zatočiť krkom:

1. Banskobystrický inšpektor práce kontroloval nelegálne zamestnávanie v reštaurácii v Šiatorskej Bukovinke. Kontrola inšpekcie dopadla dobre, za čo si inšpektor od majiteľa reštaurácie vyžiadal 50 €. O rok neskôr ho Špecializovaný súd za zločin prijímania úplatku v súbehu so zneužívaním právomoci verejného činiteľa odsúdil na 5 rokov nepodmienečne!

2. Podobne dopadol aj inšpektor hygieny, ktorý si podľa obžaloby vypýtal od vedúcej predajne potravín 10 kg vrecko jazmínovej ryže, kešu oriešky a nápoje po záručnej dobe, všetko spolu v hodnote asi 28 €. Aj jeho za rovnaký paragraf aj napriek tomu, že dovtedy nebol trestaný posadili na 5 rokov nepodmienečne za mreže! Rozsudok súdu s popisom udalosti nájdete TU.

Vyzerá to tak, že tento štát viac zaujíma dôsledné vyberanie pokút pri kontrolách inšpektorov ako úplatky pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti kedy nám ide o vlastné zdravie a mnohokrát aj o život pacienta. Možno to bude aj tým, že nahradiť inšpektora na teplom miestečku v štátnej správe nie je žiaden problém. Kto však nahradí lekára s niekoľkoročnou praxou, keď ho zavrieme za mreže? Dobre to vedia aj pacienti a preto sa nahlasovanie korupcie v zdravotníctve rovná skoro nule. Ostáva nám len veriť, že aj tie prvé lastovičky, ktoré z pomsty za smrť blízkej osoby udali bývalého prezidentského kandidáta dostanú príkladný trest ako dôležitý signál pre spoločnosť, že lekár predsa nie je nejaký obyčajný inšpektor v štátnej správe.