Úplatky v polícii: kráľ zachránený – pešiaci do basy!

6. decembra 2015, winnetou, Nezaradené

1. Rektor policajnej akadémie – 3 roky podmienka!

V júni 2012 polícia prvýkrát v histórii zatkla rektora vysokej školy. Vyšetrovatelia zistili, že až 29 študentov bolo prijatých na Akadémiu policajného zboru v Bratislave v roku 2012 podvodom (je to až 1/4 z celkového počtu všetkých uchádzačov). O mesiac neskôr pre denník Plus 1 deň obvinený rektor Krajník povedal: „som nevinný, všetky obvinenia zmätiem zo stola!“ V apríli tohto roku tesne pred pojednávaním sa náhle priznal a požiadal o dohodu o vine a treste čím si možný trest 5 až 12 rokov znížil na 3 ročnú podmienku a pokutu 5.000€! Pán profesor mal pritom elitného právnika, kandidáta na ústavného sudcu Petra Filipa, ktorý v minulosti obhajoval viacerých členov tkz. skupiny „piťovcov“.

2. Riaditeľ kriminálky v Piešťanoch – 4 roky väzenie!

Riaditeľ kriminálky v Piešťanoch a istý čas aj policajt zo špeciálneho útvaru na boj proti organizovanej kriminalite (po transformovaní je to dnes NaKA – Národná kriminálna agentúra) Milan K. bol v piatok na špecializovanom súde odsúdený za prijímanie úplatku na 4 roky basy! Úplatok zobral za to, že ako elitný policajt cez inú osobu varoval člena skupiny „Piťovcov“ pred jeho zatknutím.

3. Dopravní policajti z Vajnorskej ulice – 5 rokov väzenie!

V auguste 2013 zastavili policajti Roland S. a Róbert H. auto ktoré prešlo cez križovatku na červenú. Vodičovi dali 150€ pokutu, ale kedže nemal pri sebe hotovosť tak mu navrhli, aby za 130€ kúpil manželke kabelku a im kartón šampusu. Požiadali ho o jeho telefónne číslo a naozaj o pár dní mu niekto zavolal, aby šampanské doniesol na benzínku. Vodič to nahlásil na číslo 158 a pred pár dňami súd oboch policajtov poslal za mreže na 5 rokov! Technicky treba pripomenúť, že k prevziatiu úplatku vlastne ani nedošlo.

4. Vyšetrovateľka z kriminálky – výčitka!

Ako ste si iste všimli, najdôležitejšia vec ktorú musíte pred súdom urobiť aby ste sa vyhli väzeniu je priznať sa a veeeľmi svoj čin ľutovať. V podobnom duchu svoj čin oľutoval aj náš najlepší kardiochirurg MUDr. Fischer, ktorý sa tiež len o chlp vyhol base. V jeho prípade bol rozumný krok najať si elitných právnikov, bývalého prokurátora Valášika a bývalého vyšetrovateľa Vačoka. Bez dobrého právnika to totiž u nás nejde. Niekedy vám to však nemusí byť nič platné, lebo aj súdy raz za čas potrebujú niekoho poslať za mreže tak ako to bolo v prípade kontrolóra hygieny, ktorý dostal za prijatie úplatku 10 kg ryže a kešu oriešky minimálny trest na spodnej hrane zákona teda 5 rokov za mrežami. Nechcem obhajovať tých dvoch policajtov, ale sedieť 5 rokov za kartón šampusu je silná káva aj pre mňa. Napr. istá policajtka, ktorá sfalšovala výpoveď znásilnenej ženy tak, že v zápisnici uviedla, že šlo o dobrovoľný sex ostala bez trestu. Ako vysvetlil policajný hovorca Kudlička: „Keďže od spáchania skutku prešlo viac ako rok, je to už premlčané a nemožno voči nej vyvodiť zodpovednosť.“ Okrem tohto znásilnenia policajtka zvrzala aj iné prípady, za čo ju aj dvakrát potrestali. Raz výčitkou a druhýkrát znížením platu na 3 mesiace! Po mediálnom tlaku (ako inak) sa prezident PZ vyjadril, že asi s ňou ukončia spoluprácu. Minister Kaliňák totiž chystá prijať do zboru ďalších 2.500 policajtov, takže kvalitného materiálu bude až až.