Viem ako zastaviť volebnú korupciu.

15. novembra 2016, winnetou, Nezaradené

Rómovia a vláčiky

Pri každých voľbách sa opakuje rovnaký problém s volebnou korupciou. Negramotní občania a špekulanti volia a krúžkujú kandidátov, ktorých čísla majú napísané na papieriku alebo na ruke. Pri posledných voľbách bol zrušený ten najjednoduchší spôsob korupcie: fungovali tkz. vláčiky. Prvý volič vyniesol prázdny hlasovací lístok vonku, kde ho organizátor označil podľa potreby a následne dnu poslal ďalšieho, ktorý tento lístok hodil do urny a vonku vyniesol opäť prázdny. Tento spôsob bol najviac úspešný, lebo nehrozilo aby analfabet zakrúžkoval inú osobu. Po zákaze vynášania volebných lístkov tento rok sa volebné vláčiky vytratili.

17 – nástka a 19 – nástka

Dnes je teda problém skontrolovať či podplatený volič zakrúžkoval správne osoby. Výsledkom môže byť chaos ktorý vznikol pri parlamentných voľbách kedy síce voliči z osád volili čísla 17. a 19. ale miesto kandidátky SMERu krúžkovali 17. a 19. na listine strany TIP.  Rómom totiž zabudli povedať, že okrem krúžkovania správnych čísel musia z kôpky kandidátok vybrať aj správny lístok. Osadníci z okresu Stará Ľubovňa takto výrazne podporili neznámeho veterinára s číslom 19. z opačnej strany Slovenska z Považskej Bystrice.

Kandidáti bez čísel

Napadla mi jednoduchá vec ako môžeme opäť sťažiť problém volebnej korupcie a zároveň odradiť analfabetov (voličov čo nevedia písať ani čítať) od volieb. Stačí odstrániť z volebných kandidátok číselné poradie. Mená na kandidátke budú zoradené pod sebou ako doteraz s tým, že pred menom nebude číslo. Volič si bude musieť svojho kandidáta vyhľadať v zozname mien. Môže to mať aj výchovnú funkciu a to v tom, že voliči budú vedieť povedať koho konkrétne volili menom a nebudú vedieť len čísla ktoré krúžkovali.

Koník Fico a opička Matovič

Ak by niekto namietal, že ide o zásah, ktorý poškodzuje určitú skupinu či etnikum, tak mám aj opačný návrh, ktorý by mohol zvýšiť volebnú účasť vo všetkých osadách a prilákal by aj negramotných voličov. Miesto čísla na kandidátke by sme pred každé meno umiestnili piktogram zvieratka, alebo predmetu podobným spôsobom ako majú označené deti v škôlke. Napríklad miesto 1. na kandidátke Smeru bude pred menom pána Fica obrázok koníka, Matovičovi na konci zoznamu dáme opičku, Sulíkovi kačičku, Bugárovi chilli papričku a tak podobne. Negramotný volič si tak nebude musieť zapamätať, alebo poznačiť si nejaké zložité 2 či 3 ciferné čísla, ale stačí si zapamätať napr. kandidátov snehuliak, slniečko alebo kravičku.

Poznámka: autor blogu je historicky prvý Slovák obvinený z volebnej korupcie ešte v roku 2014 a má teda dostatočnú kvalifikáciu k téme korupcie pri voľbách (§ 336a Trestného zákona)