Kotlebovci 1, 33 %

18. februára 2020, winnetou, Nezaradené

Kde bolo tam bolo, v Banskej Bystrici bol učiteľ informatiky, ktorý rád pochodoval v uniforme s fakľou v ruke. Kde tu ho pri tom zobrali policajti a občas kukláči. Väčšina bežných ľudí toto správanie nechápala a pochodujúce „jednotky“ mladíkov a dievčat v rovnošatách so zástavami a fakľami odsudzovala. Komicky dopadla aj Kotlebova návšteva osláv SNP pri pamätníku SNP v Banskej Bystrici v roku 2006, kedy ho kukláči po pár minútach násilne naložili do dodávky a odniesli na výsluch. Kotleba to onedlho so svojou stranou skúšal aj v parlamente – v roku 2010 ich volilo 33.724 ľudí (1,33%) a v roku 2012 stále len 40.460 voličov (1,58%). 

A zazvonil zvonec, a rozprávky je koniec… tak končí každý príbeh, ale toto bol len začiatok. Aspoň pre Mariána Kotlebu.  Počas parlamentných volieb 10. marca 2012 okolo 14:00 (symbolicky) mladíci z blízkej osady nechtiac zapálili hrad Krásna Hôrka.

Toto bol prvý moment, kedy Kotlebovci zmenili taktiku. Vyzliekli uniformy a len tak  v zelených tričkách sa premiešali  s bežnými občanmi obce a vypočuli si ich problémy. Proste Robin Hood z lesa pod Urpínom. Samozrejme aj tentokrát výbornú a kvalitnú reklamu im opäť spravil sám spravodlivý šerif Kaliňák a jeho polícia, ktorá aby zapôsobila na prostý ľud neváhala povolať rytierov v plnej zbroji tkz. ťažkoodencov a dokonca povolala aj ťažkú jazdu  teda policajtov na koňoch. Prišli aj všetky televízie a nového Robina Hooda tak v novom svetle mohli vidieť všetci Slováci. Tentokrát sa už Kotleba nedal kukláčmi zafúľať v krásnohorskom bahne a situáciu zvládol na výbornú. Nový marketing sa mu zapáčil a takto vlastne pokračuje aj dodnes.

Druhý zásadný moment v jeho kariére boli voľby do VÚC. Každoročne sú to voľby o ktoré nikto nejavil záujem a podobne ako voľby do EÚ boli vďaka nízkej účasti podceňované. V prvom kole na vlne odporu voči Smeru s kandidátom Maňkom a určitej recesii, si ľudia zvolili Kotlebu ako kandidáta č. 2 a následne prilial olej do ohňa samotný predseda SMER -SD Róbert Fico a táral niečo o zemiakoch…Tak sa v Bystrici udialo najväčšie prekvapenie „vuckárskych“ volieb v histórii. Kotlebovcom sa v Bystrici splnil sen. Peniaze zo štátneho, zákazky, dievčatá a bezplatná posilňovňa. Aj keď sa ho zo župy podarilo po veľkom tlaku dostať, dlhoročná mediálna antikampaň vo všetkých médiách urobila svoje a Kotlebu už poznal nespokojný občan aj v Medzilaborciach aj v Hornom Oháji…Výsledok sa dostavil čoskoro v parlamentných voľbách kde sa za 4 roky zvýšil počet voličov zo 40.460 (1,58%) na 209.779 a (8,04%) a strana tak predbehla aj neskoršie koaličné strany MOST a SIEŤ. 

Záverečné dejstvo: a štyri hrdinské ninja korytnačky Fico, Danko, Bugár a Prochádzka následne spojili svoje sily, aby hrádzou porazili extrémizmus a zlého informatika Shreddera … ako sa im to podarilo uvidíte už o pár dní!

…. Venované pamiatke statočnej korytnačke Radkovi Prochádzkovi…