Každý mesiac odsúdia lekára za úplatok, už sme prišli o troch vrátane Fischera.

8. mája 2015, winnetou, Nezaradené

Rok 2015 možno nazvať aj rokom odhaľovania korupcie v zdravotníctve. Po minuloročnej kauze piešťanského CTčka sa odhalila tvrdá pravda o šafárení v slovenských nemocniciach a tak si to tento predvolebný rok od protikorupčnej jednotky „zlízli“ slovenský lekári a úroda to bola tento rok po pár mesiacoch naozaj skvostná:

 

MUDr. Viliam Fischer – kardiochirurg Bratislava, prijal 3.000€, cukríky a dve kačice za čo dostal rovnako po dohode s prokuratúrou 2 roky nepodmienečne a  pokutu 15.000 € + 3 roky zákaz činnosti.

MUDr. Miroslav Fečík – všeobecný lekár, obec Plaveč dostal za 5€ úplatok po dohode s prokurátorom 2 roky nepodmienečne a pokutu 2.000€ + 2 roky zákaz činnosti.

Ide o mediálne známy prípad z februára tohto roku, kedy lekár prijal úplatok od 80 ročného dôchodcu. Dôchodca dostal za 5€ lekárovi 6 mesiacov odňatia slobody nepodmienečne.

MUDr. Vladimír Polák – prednosta detskej urológie Bratislava, ktorého chytili pri preberaní úplatku 500€ a fľaše za operáciu malého dieťaťa. Lekár sa s prokurátorom dohodol na treste 2 roky nepodmienečne + 5.000 € finančná pokuta a 2 roky zákazu činnosti.

Čo hovorí zákon?

Podľa § 329, ods. 1 Trestného zákona hrozí za prijímanie úplatku lekárom trest odňatia slobody 3 až 8 rokov! Uzavretím dohody o vine a treste sa trestná sadba znižuje o 1/3 pôvodného trestu a priznaním viny sa obžalovaný vyhne base natvrdo. V praxi to znamená toľko, že ak Vás po rokoch brania úplatkov konečne chytia, stačí sa priznať, navrhnúť dohodu o vine a treste a dopadnete prinajhoršom tak ako vyššie menovaní doktori medicíny. Takže veľa zdravia priatelia, lebo za peniaze si vraj zdravie nekúpite…