Založ si blog

Rómskeho vajdu v B. Bystrici súdia za volebnú korupciu

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa tento mesiac začal proces s rómskym vajdom Štefanom F. (54r.) a jeho nevestou 31-ročnou Slávkou  z Veľkého Medera. Štefan a Slávka v apríli tohto roku ponúkli vybavenie 5500 hlasov od svojich spoluobčanov v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu za čo požadovali úplatok 4€ za hlas, teda sumu viac ako 20 tisíc €. Ako chceli získať také množstvo hlasov v meste kde žije sotva šesťsto Rómov neprezradili, ale dá sa predpokladať, že členke SaS pani Cigánikovej trochu cigánili a preháňali. Na ďalšom stretnutí už za asistencie polície prebrali úplatok 5000 € za čo im hrozí až 1 rok väzenia.

Samosudkyňa ŠTS rozhodla trestným rozkazom voči ktorému sa obžalovaní odvolali. Súd bude o pár dní pokračovať hlavným pojednávaním. Skúsený vajda Štefan má v trestnom registri už dvanásť záznamov za lúpež, marenie spravodlivosti a iné priestupky. Jeho nevesta stála zatiaľ pre súdom iba štyrikrát, okrem iného za úverový podvod a krádež. Ide zatiaľ o prvý súdny proces v histórii Slovenska kde je obžalovaný slovenský občan z volebnej korupcie. Počas 3 rokov odkedy je volebná korupcia trestným činom bol doteraz odsúdený len maďarský občan Sándor Szántó s trvalým pobytom na juhu Slovenska, ktorý dal úplatok formou zľavy na taxík štyrom Rómom počas volieb do VÚC v novembri 2013. Sándor za to dostal ročnú ročnú podmienku a peňažný trest 200 €, pričom mu však hrozilo 1 až 5 rokov väzenia.

 

 

Sebareflexia: uznávam, som hlupák . ..

22.03.2023

Musím si priznať, že som sa ako väčšina z vás dal nachytať. V dnešnej dobe rýchlych a často neoverených správ a zároveň množstva kadejakých zdrojov som príliš veľa času venoval zbytočnostiam. Hľadal som pravdu, kto reálne začal konflikt na Ukrajine a dostal som sa v pátraní už do čias ZSSR. Keď som chcel zistiť, či bombardovanie Srbska bol dobrý nápad, hľadaním [...]

Vyhrážal sa Ficovi, muža z KE zavreli za mreže!

03.03.2023

Na nedávnom mediálnom výbore Blaha nehovoril pravdu – nie všetky vyhrážky Ficovi ostali nepovšimnuté. Pred pár rokmi opitý Jozef Dvorožňák z Košíc (2,7 promile) zavolal na číslo 158, že „Prosím vás pekne, chcem zastreliť Fica. Môžete ma zavrieť. Za to, čo dneska prehlásil, ten hajzel!“. Po príchode policajtov netajil ani svoj názor na celú politickú [...]

Dezorientovaní voliči SMERu neveria médiám

01.03.2023

Stále som sa divím kde berie Róbert Fico tú podporu od občanov. Včera mi však vyskočil na sociálnych sieťach zaujímavý príspevok o tom ako fanúšikovia strany SMER a obdivovatelia bývalého podpredsedu strany Pavla Pašku ešte aj pár rokov po jeho smrti mu veselo gratulujú na jeho verejnom profile na Facebooku a posielajú mu kytice a želajú veľa zdravia. Pavol Paška by mal [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.