Založ si blog

Bloček – sponzorský dar či úplatok?

Na Slovensku je možné všetko a spravodlivosť hlavne v súdnej sieni nepozná žiadne hranice. 

Koncom apríla 2011 dala podnikateľka Anna P. podľa jej slov 1.000 € riaditeľovi strednej odbornej školy potravinárskej v Nitre, aby „ovplyvnil“ výsledok maturitnej skúšky z nemeckého jazyka v prospech jej syna z maturitného ročníka. Okrem toho v tom istom roku ešte poskytla 24-krát úplatok v hodnote 10 € úradníčke Obvodného úradu v prípade dovozu áut zo zahraničia . V septembri 2013 ju za oba prípady odsúdil Špecializovaný súd v Banskej Bystrici na 1 a pol ročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na 2 roky a pokutu 1.500 €.

O necelý rok, v júli 2014 sa pred rovnaký súd i keď iného sudcu postavila aj druhá strana. Riaditeľa školy spod žaloby oslobodili, podľa súdu sa skutok nestal. Riaditeľ argumentoval tým, že 1.000 € nebol úplatok ale sponzorský dar, ktorý mu matka jedného zo študentov školy nechala po skončení rodičovského združenia (ráno o 8:15). Kedže bola pokladňa zatvorená (ráno 8:15), po príjmový blok sa mala zastaviť neskôr. Riaditeľovi na súde pomohlo aj to, že Anna P. sa rozhodla proti nemu nevypovedať. (zdroj agentúra SITA).

Na tomto prípade vidíte aká je tenká hranica medzi úplatkom a sponzorským darom. Stačí jeden chýbajúci bloček a problém je na svete. Podľa členov maturitnej komisie vraj riaditeľ neovplyvňoval hodnotenie skúšky z nemčiny. Ako však ovplyvnil členov maturitnej komisie samotný sponzorský dar pre školu v hodnote 1.000 € odovzdaný tesne pre maturitou nevedno. Možno by bolo fajn v takomto prípade skúsiť si rozhovor nahrať podobne ako to urobil Igor Matovič, ale nelegálne získaná nahrávka na súde aj tak neprejde ako dôkaz. Ostáva sa teda už len spoľahnúť na naše spravodlivé súdy.

 

 

Rozsudok podnikateľky Anny P. zo dňa 27. 9. 2013:

ss1

 

  Rozsudok riaditeľa Milana A. zo dňa 8. 7. 2014:

ss2

Sebareflexia: uznávam, som hlupák . ..

22.03.2023

Musím si priznať, že som sa ako väčšina z vás dal nachytať. V dnešnej dobe rýchlych a často neoverených správ a zároveň množstva kadejakých zdrojov som príliš veľa času venoval zbytočnostiam. Hľadal som pravdu, kto reálne začal konflikt na Ukrajine a dostal som sa v pátraní už do čias ZSSR. Keď som chcel zistiť, či bombardovanie Srbska bol dobrý nápad, hľadaním [...]

Vyhrážal sa Ficovi, muža z KE zavreli za mreže!

03.03.2023

Na nedávnom mediálnom výbore Blaha nehovoril pravdu – nie všetky vyhrážky Ficovi ostali nepovšimnuté. Pred pár rokmi opitý Jozef Dvorožňák z Košíc (2,7 promile) zavolal na číslo 158, že „Prosím vás pekne, chcem zastreliť Fica. Môžete ma zavrieť. Za to, čo dneska prehlásil, ten hajzel!“. Po príchode policajtov netajil ani svoj názor na celú politickú [...]

Dezorientovaní voliči SMERu neveria médiám

01.03.2023

Stále som sa divím kde berie Róbert Fico tú podporu od občanov. Včera mi však vyskočil na sociálnych sieťach zaujímavý príspevok o tom ako fanúšikovia strany SMER a obdivovatelia bývalého podpredsedu strany Pavla Pašku ešte aj pár rokov po jeho smrti mu veselo gratulujú na jeho verejnom profile na Facebooku a posielajú mu kytice a želajú veľa zdravia. Pavol Paška by mal [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

ukrajina

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.