Založ si blog

Za úplatky lekárom iba podmienka, inšpektorom basa natvrdo!

Za úplatky na Slovensku dodnes neskončil za mrežami žiaden lekár. Ani v prípade kardiochirurga Fischera za prijatie zatiaľ rekordného úplatku vo výške 3.000€ to nedopadne inak. Inštitút dohody o vine a treste totiž garantuje každému, kto sa k činu prizná dobrovoľne oveľa miernejší trest. Každý prokurátor túto možnosť víta, pretože sa tak zabráni ďalším ťahaniciam po súdoch a ako sa vraví: lepší vrabec v podmienke ako holub s dobrým právnikom na streche.  Lekár je pre spoločnosť veľmi dôležitá profesia. Lekári nám pomáhajú, liečia ľudí a bolo by naozaj nedôstojné, aby sme chceli trestať tak prirodzenú vec akou je korupcia v zdravotníctve. Preto doteraz všetci lekári dostali iba podmienečné tresty odňatia slobody a tým druhú šancu do života. Ak by však súdy občas niekoho za korupciu nezatvorili do basy, mohlo by to vážne naštrbiť dôveru občanov v spravodlivosť! Raz za čas teda treba vybrať nejaké obetné baránky a riadne im zatočiť krkom:

1. Banskobystrický inšpektor práce kontroloval nelegálne zamestnávanie v reštaurácii v Šiatorskej Bukovinke. Kontrola inšpekcie dopadla dobre, za čo si inšpektor od majiteľa reštaurácie vyžiadal 50 €. O rok neskôr ho Špecializovaný súd za zločin prijímania úplatku v súbehu so zneužívaním právomoci verejného činiteľa odsúdil na 5 rokov nepodmienečne!

2. Podobne dopadol aj inšpektor hygieny, ktorý si podľa obžaloby vypýtal od vedúcej predajne potravín 10 kg vrecko jazmínovej ryže, kešu oriešky a nápoje po záručnej dobe, všetko spolu v hodnote asi 28 €. Aj jeho za rovnaký paragraf aj napriek tomu, že dovtedy nebol trestaný posadili na 5 rokov nepodmienečne za mreže! Rozsudok súdu s popisom udalosti nájdete TU.

Vyzerá to tak, že tento štát viac zaujíma dôsledné vyberanie pokút pri kontrolách inšpektorov ako úplatky pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti kedy nám ide o vlastné zdravie a mnohokrát aj o život pacienta. Možno to bude aj tým, že nahradiť inšpektora na teplom miestečku v štátnej správe nie je žiaden problém. Kto však nahradí lekára s niekoľkoročnou praxou, keď ho zavrieme za mreže? Dobre to vedia aj pacienti a preto sa nahlasovanie korupcie v zdravotníctve rovná skoro nule. Ostáva nám len veriť, že aj tie prvé lastovičky, ktoré z pomsty za smrť blízkej osoby udali bývalého prezidentského kandidáta dostanú príkladný trest ako dôležitý signál pre spoločnosť, že lekár predsa nie je nejaký obyčajný inšpektor v štátnej správe.

 

Sebareflexia: uznávam, som hlupák . ..

22.03.2023

Musím si priznať, že som sa ako väčšina z vás dal nachytať. V dnešnej dobe rýchlych a často neoverených správ a zároveň množstva kadejakých zdrojov som príliš veľa času venoval zbytočnostiam. Hľadal som pravdu, kto reálne začal konflikt na Ukrajine a dostal som sa v pátraní už do čias ZSSR. Keď som chcel zistiť, či bombardovanie Srbska bol dobrý nápad, hľadaním [...]

Vyhrážal sa Ficovi, muža z KE zavreli za mreže!

03.03.2023

Na nedávnom mediálnom výbore Blaha nehovoril pravdu – nie všetky vyhrážky Ficovi ostali nepovšimnuté. Pred pár rokmi opitý Jozef Dvorožňák z Košíc (2,7 promile) zavolal na číslo 158, že „Prosím vás pekne, chcem zastreliť Fica. Môžete ma zavrieť. Za to, čo dneska prehlásil, ten hajzel!“. Po príchode policajtov netajil ani svoj názor na celú politickú [...]

Dezorientovaní voliči SMERu neveria médiám

01.03.2023

Stále som sa divím kde berie Róbert Fico tú podporu od občanov. Včera mi však vyskočil na sociálnych sieťach zaujímavý príspevok o tom ako fanúšikovia strany SMER a obdivovatelia bývalého podpredsedu strany Pavla Pašku ešte aj pár rokov po jeho smrti mu veselo gratulujú na jeho verejnom profile na Facebooku a posielajú mu kytice a želajú veľa zdravia. Pavol Paška by mal [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.