Založ si blog

Rómovia prestaňte predávať volebné hlasy!

Pred rokom, 12. októbra som napísal na Pravde svoj prvý blog s názvom Potvrdené: Rómovia hlasy nepredávajú!

Uviedol som vtedy 7 prípadov volebnej korupcie, ktoré naša polícia aktuálne riešila aj s otázkou, či bude prvý odsúdený Slovák za volebnú korupciu Róm alebo biely (gádžo)? Ešte v marci minulého roku to vyzeralo tak, že prvý budem ja za „predaj“ volebného hlasu cez internet. Predbehol ma však 26-ročný rómsky mladík Kristián Stojka, ktorého v utorok Špecializovaný súd v Banskej Bystrici odsúdil na 3 roky podmienečne za to, že minulý rok pred komunálnymi voľbami zobral 1.500€ úplatok za prísľub, že vybaví viac ako 400 rómskych hlasov pre kandidáta na primátora Dunajskej Stredy.

Včera opäť padol ďalší rozsudok za kupčenie s hlasmi. Na najvyššom súde odsúdili rómskeho vajdu Štefana Fatona a jeho družku Slávku za to, že pre voľbami do Európskeho parlamentu žiadali a prijali od členky strany SaS Jany Cigánikovej peniaze za vybavenie hlasov od Rómov z okresu Dunajská Streda. Kedže Štefan bol už 13-krát súdne trestaný, tentokrát ho súd poslal za mreže na 8 mesiacov. Jeho o niečo menej trestanú družku posadili sa mreže na 4 mesiace.

Minulý rok sa skončilo aj vyšetrovanie podozrenia z kupovania hlasov starostu najväčšej rómskej osady Jarovnice. Podľa polície sa však kupovanie hlasov nepotvrdilo. Na súd ešte čaká kandidát na starostu rómskej osady Bystrany, ktorý sa pokúšal získať volebné hlasy za mäso ako úplatok. Historicky prvý odsúdený za volebnú korupciu ešte z volieb do VÚC v roku 2013 bol maďarský občan Sándor Szantó žijúci na Slovensku v obci Šimonovce, ktorý ponúkol 4 Rómom na ulici zľavové poukážky na taxík za to, že budú voliť rómskych kandidátov.

Polícia samozrejme nerobí štatistiku trestných činov podľa etnickej príslušnosti a ja rovnako nechcem vyvolávať zbytočné vášne. Je však evidentné, že za volebnú korupciu ako trestný čin zavedený do trestného zákona v roku 2011 odsúdili za toto obdobie doteraz 4 Rómov. Polícia by sa teda mala budúci rok v čase konania volieb zamerať práve na tieto potencionálne zaujímavé lokality, kde pravdepodobne hrozí kupovanie hlasov. Voľby sme mali v rokoch 2012, 2013, 3-krát v roku 2014 plus jedno referendum tohto roku. Štatisticky to vychádza tak, že policajti pri každých voľbách, alebo referende na Slovensku obvinia priemerne len 1 osobu. Pri priemernej účasti voličov pri každých voľbách, ktorá sa pohybuje niekde na hranici 2 miliónov voličov to je teda 1 obvinená osoba z volebnej korupcie pripadajúca na 2 milióny osôb za volebnými plentami.

A ja sa teda pýtam. Máme takú neschopnú políciu, alebo sa proste na Slovensku s volebnými hlasmi skoro nekšeftuje?

Sebareflexia: uznávam, som hlupák . ..

22.03.2023

Musím si priznať, že som sa ako väčšina z vás dal nachytať. V dnešnej dobe rýchlych a často neoverených správ a zároveň množstva kadejakých zdrojov som príliš veľa času venoval zbytočnostiam. Hľadal som pravdu, kto reálne začal konflikt na Ukrajine a dostal som sa v pátraní už do čias ZSSR. Keď som chcel zistiť, či bombardovanie Srbska bol dobrý nápad, hľadaním [...]

Vyhrážal sa Ficovi, muža z KE zavreli za mreže!

03.03.2023

Na nedávnom mediálnom výbore Blaha nehovoril pravdu – nie všetky vyhrážky Ficovi ostali nepovšimnuté. Pred pár rokmi opitý Jozef Dvorožňák z Košíc (2,7 promile) zavolal na číslo 158, že „Prosím vás pekne, chcem zastreliť Fica. Môžete ma zavrieť. Za to, čo dneska prehlásil, ten hajzel!“. Po príchode policajtov netajil ani svoj názor na celú politickú [...]

Dezorientovaní voliči SMERu neveria médiám

01.03.2023

Stále som sa divím kde berie Róbert Fico tú podporu od občanov. Včera mi však vyskočil na sociálnych sieťach zaujímavý príspevok o tom ako fanúšikovia strany SMER a obdivovatelia bývalého podpredsedu strany Pavla Pašku ešte aj pár rokov po jeho smrti mu veselo gratulujú na jeho verejnom profile na Facebooku a posielajú mu kytice a želajú veľa zdravia. Pavol Paška by mal [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier